Bilgi Yarışması Soruları

Bilgi yarışması soruları genellikle genel kültür ağırlıklı olur. Bilgi yarışmalarında sorulan sorulara doğru cevap verebilmek için genel kültürün yanısıra okul derslerimize hakim olmalıyız. İşte sizler için derlediğimiz örnek bilgi yarışması soruları;

 

1.Türk devletlerini ilk kez tek bayrak altında toplayan Türk başbuğu kimdir?


Cevap: Mete Han.


2.Merhum Başbuğumuz 1969’da MHP’yi kurmadan önce hangi partide siyaset hayatına başlamıştır?


Cevap: CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi).


3.İslamiyeti kabul eden ilk Türk boyu ve devletinin isimleri nelerdir?


Cevap: Karluklar (boy) -Karahanlılar Devleti.


4.Bilinen ilk Türkçe yazılı belgeler olan Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri) bugün hangi ülke sınırları içerisindedir?


Cevap: Moğolistan.


5.“Kutlu yurt” olarak kabul edilen ve birçok Türk devletine başkentlik yapmış olan şehir neresidir?


Cevap: Ötüken.


6.“Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi” adlı eser kime aittir?


Cevap: Prof. Dr. Osman TURAN.


7.Başına “Hazreti” ifadesini ayrı ayrı yazarak dört halifenin ismini sırasıyla yazınız.


Cevap: Hazreti Ebu Bekir (radıyallahü anh), Hazreti Ömer (radıyallahü anh) Hazreti Osman (radıyallahü anh) Hazreti Ali (radıyallahü anh)


8.Hazreti Ali efendimizin kılıcının ismi nedir?


Cevap: Zülfikâr.


9.Peygamber Efendimizin soyundan gelenlere ne denir?


Cevap: Seyyid ve Şerif.


10.“Sancı” adlı roman kime aittir? Romanda kimin hayatı konu edilmektedir?


Cevap: Emine IŞINSU – Dursun ÖNKUZU.


11.Sultan Alparslan’a ve Sultan Melikşah’a vezirlik eden, Siyasetname adlı eseriyle ünlü devlet adamı kimdir?


Cevap: Nizam’ül-mülk.


12.Mevlit törenlerinde okunan, edebiyatımızda Peygamber Efendimizi övmek maksadıyla yazılmış en güzel eser olarak bilinen Vesilet’ün-Necat kime aittir?


Cevap: Süleyman Çelebi.


13.Geçtiğimiz aylarda vefat eden ünlü Azerbaycanlı şair kimdir?


Cevap: Bahtiyar Vahabzade.


14.Türk Dil Kurumu başkanı kimdir?


Cevap: Şükrü Halûk AKALIN.


15.Şu andaki mevcut hükümet Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki kaçıncı hükümettir?


Cevap: 60.


16.Millî Eğitim Bakanımız kimdir?


Cevap: Hüseyin ÇELİK.


17.At üstünde oynanan ünlü Türk sporu nedir?


Cevap: Cirit.


18.Bilinen ilk Türkçe sözlük olan Divanü Lügati’t-Türk kimin eseridir?


Cevap: Kaşgarlı Mahmut.


19.Kurtuluş Savaşı yıllarında değerli hizmetlerde bulunmuş, fakat cumhuriyetin ilanından sonra özellikle cumhurbaşkanlığı yaptığı yıllarda milletin manevi değerlerini hiçe sayan, aynı zamanda ilk başbakanımız olan kişi kimdir?


Cevap: İsmet İnönü.


20.Sırasıyla ve tek seferde; Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın başkentlerini yazınız.


Cevap: Bakü, Taşkent, Bişkek, Astana, Aşkabat.


21.Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği caminin adı nedir, hangi şehrimizdedir?


Cevap: Selimiye Camii – Edirne.


22.Itrî ve Dede Efendi hangi sanat alanında ün yapmış kişilerdir?


Cevap: Müzik (mûsıkî)


23.Komünist ve sosyalist fikirleri çürüttüğü için basından pek ilgi görmeyen, imam hatip liselerinin açılmasında katkıda bulunan; aynı zamanda Türk milliyetçiliğine hizmetleriyle tanınan ve Prof. Dr. Erol GÜNGÖR’ün, oğluna da ismini verdiği hocası kimdir?


Cevap: Mümtaz TURHAN (Prof. Dr.)


24.Doğu Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesinde liderlik yapmış olan, 1951’de Çin tarafından idam edilerek şehit edilen bağımsızlık savaşçısı kimdir?


Cevap: Osman BATUR.


25.Kazan Hanlığı’nın Ruslara karşı mücadelede bir direniş abidesi olan efsane kadın kahramanı kimdir?


Cevap: Siyün Bike.


26.Geçtiğimiz yıl vefat eden, aynı zamanda Mustafa Yıldızdoğan’ın sesinden dinlemeye alıştığımız “Türkiyem” adlı şiirin sahibi olan şairimiz kimdir?


Cevap: Dilaver CEBECİ.


27.Gün Sazak’ın şehit edilmesinin ardından; Seyyid Ahmet Arvasi’nin, Hergün Gazetesindeki yazısında bu olaydan sorumlu tuttuğu ve “Mavi Gömlekli Şeytan” diye hitap ettiği siyasetçi kimdir?


Cevap: Bülent ECEVİT.


28.İstiklal Marşımızda “Yırtarım dağları enginlere sığmam” diyen M.Âkif hangi destana işaret buyurmaktadır?


Cevap: Ergenekon.


29.Necip Fazıl’ın “iman banknotumuzun sahtesi” diye tarif ettiği siyasetçi kimdir?


Cevap: Necmettin ERBAKAN


30.Müceddid-i Elf-i Sâni, yani ikinci bin yılın yenileyicisi olarak bilinen İslam âlimi kimdir?


Cevap: İmam-ı Rabbani Hazretleri.


Adres : Genel Merkez İstanbul: Acıbadem Cad. Günal Sok. Güleveler Residans No 11/21 Kadıköy / İSTANBUL Tel: 444 6 402  (0216) 428 15 52 - 05058033410 - 05435041504 - 05324579112 


Şube 1 Bursa: Konak Mah. Beşevler Cad. NO:73 K:1 D:1 NİLÜFER / BURSA Tel : 444 6 402  - 0 224 452 0123 Fax: 0 224 452 0223 GSM: 0 532 45 79 112 - 0543 504 1 504 - 0505 803 34 10


E-Posta : basaran@basaranyayinlari.com